Voor 12:00 besteld dezelfde dag verzonden  Gratis verzending vanaf €100,-    Goede klantenservice

t FAQ

Let op! Nieuw whats app nummer: 06 83517571. De oude werkt niet meer.

Glasetsen met glasets pasta

Met glasets kun je de leukste creaties maken. En dit is zo leuk! Want met glasets kun je op een makkelijke manier van iets gewoons, een blanco glas bijvoorbeeld, iets heel persoonlijks maken. Wat is nu zo leuk aan glasetsen? Je hebt er heel weinig voor nodig, het duurt niet lang en het eindresultaat is verbluffend mooi. En het leuke is dat het heel makkelijk is om dit zelf thuis te doen. Dan vraag je jezelf af, maar hoe? Wij leggen in acht stappen uit hoe jij thuis ook de mooiste creaties kan maken met glasets.

Wat is etspasta:

Glasetsen is een techniek die je toepast op een glazen voorwerp met een zuur- bijtend materiaal. Met deze techniek kun je een simpel voorwerp als een drinkglas, glazenpot of ander glazen voorwerp omtoveren tot iets unieks. Let wel op dat het geen gehard glas is. Kort gezegd: je kan een simpel persoonlijk ontwerp maken op glas. Door de zuurgraad van de etspasta verwijder je het bovenste laagje van het glas. En op deze manier kun je een blijvend ontwerp aanbrengen op je glazen object. Simpel gezegd: vreet de pasta een laagje weg van het glas waardoor je ontwerp op het glas zichtbaar wordt. En zo maak je heel makkelijk gepersonaliseerde cadeautjes.

Zo ga je te werk:

Stap 1: Maak je ontwerp

Als eerste moet je natuurlijk een leuk ontwerp hebben wat je op het glas wilt etsen. Bedenk goed: voor wie je een uniek gepersonaliseerd ontwerp wil maken. Je kan bijvoorbeeld een naam aanbrengen op een wijnglas, of een logo op een glazen snoeppot voor een bedrijfscadeautje of juist leuke sfeerlichtjes personaliseren voor in huis. Als je weet wat je wilt ontwerpen houd er  dan wel rekening mee dat je creatie op je voorwerp moet passen. Dus maak niet een te groot of te klein ontwerp.

Stap 2: Snij je ontwerp uit vinyl

Heb je een ontwerp gemaakt, dan gaan we nu het ontwerp uitsnijden. Wij adviseren om vinyl te gebruiken als sjabloon. Snij dit dan uit met je Silhouette cameo of andere plottermachine. Wij gebruiken hier de silhouette curio voor. Uiteraard kun je hier ook je Silhouette cameo, Cricut of Brother scan ‘n cut voor gebruiken! Houd rondom je ontwerp genoeg ruimte over zodat de etspasta straks goed aangebracht kan worden op het glas zonder dat het schade aanbrengt aan de rest van het glas.

sjabloon silhouette curio

Stap 3: Pel je ontwerp

Nu begint het priegel werk. Haal datgene van het vinyl, met je pelhaak, weg wat je uiteindelijk op je glas wilt hebben. Dus let op: Pel je ontwerp omgekeerd. Let goed op dat je niet gedeeltes weg haalt die je niet moet weghalen. Dit zou echt zonde zijn en dan is je ontwerp straks niet compleet.

    Stap 4: Plaats je ontwerp van vinyl folie op het glas

    Breng na het snijden een transferfolie over je ontwerp en druk deze goed en stevig aan met een scraper. Je ontwerp is nu klaar om op het glaswerk te plaatsen. Ontvet je glas eerst met alcohol zodat je sjabloon zich kan hechten aan het glazen voorwerp. Maar ook dat de ets pasta goed zijn werk kan doen. Druk het ontwerp nog even goed aan op het glas. Zodat het vinyl zich goed kan hechten aan het glaswerk. En de etspasta geen kans krijgt om onder je sjabloon te kruipen.

    Stap 5: Plak de rest van je glas goed af

    Het afplakken van het gehele glas doe je om het glas schoon te houden. Want je wil niet per ongeluk morsen met het glasets op een ander gedeelte van het glas. Op deze manier brand je, d.m.v. het zuur, alleen je ontwerp uit het glas. En krijg je geen lelijke vlekjes op je glaswerk.

    Stap 6: Smeer het glas ets over je ontwerp

    Zit je ontwerp goed op je glaswerk en heb je alles goed afgeplakt. Dan wordt het nu leuk. Maar, pas op! Want de pasta is heel zuur en dit wil je niet op je handen hebben. Dus doe wel eerst je handschoenen aan. En dan… smeren maar. Smeer met je glasets spatel, de glasetspasta over je ontwerp. Doe dit lekker dik. Zodat de pasta goed zijn werk kan doen. Wij zeggen beter te veel dan te weinig!

    Stap 7: Even geduld…

    Dan is het nu even geduld hebben. De glasetspasta moet nu zijn werk gaan doen. Wij adviseren om de wekker op 10 minuten te zetten. Zo kan de etspasta lekker intrekken en het ontwerp inbranden in het glas.

    Stap 8: Afspoelen maar

    Jaaa het is tijd: want de wachttijd van 10 minuten is voorbij. Nu kan je de pasta van je glas afhalen. Pak je glasets spatel er weer bij en doe de pasta weer terug in het potje zodat je het nog een keer kan gebruiken voor een volgend ontwerp. Spoel daarna de laatste resjes glasets van je glazen ontwerp af onder de lauwe kraan. Tip: hou nog wel even je handschoenen aan. Want glas ets op je handen is geen pretje. Verwijder nu ook de vinylfolie van je glas en was dan nog een keer goed je glas af.

    Dan rest de vraag?! Wat ga jij glas etsen? Een set wijnglazen met een persoonlijke tekst of juist een leuk setje waxinelichthouders. Alles van ongehard glas kan je bewerken met glasets.

    En kom je er niet uit? Stuur ons dan even een mailtje info@plottermoon.nl. Want we helpen je graag op weg.

    Wil jij dit nu ook? Bestel dan je materialen op Plottermoon.nl. We verkopen alle producten die je nodig hebt om ook een te gekke creatie te maken met glasets. Onze roze etspasta kun je gebruiken om je glaswerk blijvend te personaliseren. En wij hebben een leuk starters pakketje voor je samen gesteld.

    Bij Plottermoon.nl shop je de allerleukste plotterartikelen voor een zacht prijsje. Uiteraard hebben we nog meer leuke blanco producten. Ben je op zoek naar inspiratie? Volg ons dan ook op Instagram. Plottermoon.nl biedt een groot assortiment in plottermaterialen, blanco producten om te bedrukken, onbedrukte textiel en full colour drukwerken. En kan je het niet vinden of ben je op zoek naar een speciaal product of printje? Neem dan contact met ons op. Want plotteren is zo leuk! En zoals je van ons gewend bent. Vandaag besteld is morgen in huis. 

    Bewaar deze pin voor later:

    Glasetsen in 8 stappen doe je zo!

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    De waardering van www.plottermoon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 426 reviews.
    ×